loader

Perioada în care îi ies dinţișorii copilului poate fi foarte solicitantă pentru mămici

bebe-dintisori

Pentru a vă fi mai ușor, vă oferim mai jos câteva sfaturi utile.

În mod normal primii dințisori apar la 6 luni (dinții de jos) și se continuă din 6 în 6 luni cu câte un grup (2 dinți) până la vârsta de 2 ani jumate – 3 ani. Până la apariția dinților pe arcadă, igiena orala se realizează prin stergerea arcadelor cu o compresă sterilă înfășurată pe deget, înmuiată în apa calduță sau ceai de mușețel. De la 2 luni pot fi folosite ring-urile (dispozitive de plastic ce se găsesc în farmacii) care, în afara faptului că stimulează copilul vizual și acustic, ajută la stimularea circulației gingiei și la calmarea durerilor din timpul erupțiilor dentare. Stările de agitaţie ale bebeluşului, febra, saliva în exces şi mânuţele în guriţă sunt doar câteva din „simptomele” asociate perioadei de erupţie dentară. Fiecare bebeluş reacţionează diferit atunci când ajunge la această perioadă normală în dezvoltarea sa.

Fiindcă dinţii de lapte străpung gingia, în majoritatea cazurilor bebeluşii vor avea diverse manifestări: salivează în exces, sunt agitaţi, iritabili, au insomnii sau pur şi simplu o stare de disconfort pe care o vei observa cu uşurinţă. În multe cazuri problemele asociate erupţiei dentare sunt:

* Dureri gingivale (care creează stare de agitaţie, disconfort, insomnie)

* Umflarea şi înroşirea gingiilor (sensibile la atingere)

* O stare febrilă uşoară (până la 38.5 grade Celsius)

* Scaune moi (nu diareice şi nici mult mai dese decât în mod normal).

* Salivaţie abundentă şi chiar nevoia de a roade obiecte (uneori obrajii sunt roşiatici)

* Stare de agitaţie, plâns (bebeluşul este „mârâit”)

* Lipsa poftei de mâncare sau un apetit mai scăzut pentru solide (dacă se manifestă câteva zile şi nu o perioadă mai mare de timp).

dantura-de-lapte-bebelusiÎn cazul în care bebeluşul are scaune diareice (apoase), nu are poftă de mâncare o perioadă mai mare de timp (peste 4-5 zile), are febră mare (peste 38.5), recomandat este să consultaţi medicul pediatru fiindcă este posibil ca aceste simptome să indice o altă afecţiune.

Dinţişorii de lapte au nevoie de îngrijire la fel ca şi dantura definitiva. Evită să hraneşti bebeluşul cu sucuri de fructe sau lapte din biberon pe parcursul nopţii fiindcă acestea sunt dulci şi cariază ; apa este cea mai bună opţiune.

Ordinea de apariţie a dinţilor este următoarea (deşi mai sunt şi excepţii): incisivii de jos, incisivii de sus, Incisivii laterali, molarii şi la final caninii.

Pentru urgențe și cele mai bune tratamente dentare, sună oricând la 0723.979.500. Cu grijă, pentru zâmbetul tău!

Etichete:

Share: