loader

Ce spune gura despre sănătatea ta

media-143245201157919200

Gura uscată, o cauză a afecțiunilor dentare și parodontale

Pentru menținerea stării de sănătate a cavității orale avem nevoie de un flux adecvat de salivă, care prin rolul său antibacterian  protejează dinții și țesuturile moi. Însă saliva este necesară și pentru hidratarea și curățarea gurii și ajută la mestecarea alimentelor. În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți pacienți care pășesc pragul cabinetelor Tender Dent pentru tratamente, acuză senzația de gură uscată sau în termeni medicali, xerostomie. În realitate, această senzație reprezintă un simptom care nu trece de la sine și lăsat netratat poate avea efecte negative asupra sănătății orale, ducând la apariția cariilor și a parodontozei, boli care pot duce la pierderea dinților.

gura1Senzația de gură uscată apare cel mai frecvent ca un efect secundar al terapiei cancerului sau al medicației prescrise pentru tratarea hipertensiunii (care conțin ca substanțe de bază enalaprilul sau captoprilul), antidepresivele, antihistaminicele, codeina sau analgezicele pe bază de morfină și decongestionantele continând pseudoefedrina hidroclorurată.  De asemenea, există boli generale și locale care se asociază cu acest simptom, cum ar fi diabetul, lupusul, infecțiile sau obstrucțiile glandelor salivare.

Iată câteva semne, care dacă nu trec de sine, înseamnă că aveți nevoie de sfatul unui specialist: gura cu o senzație uscată și lipicioasă, buze crăpate, ragade comisurale, dificultăți la mestecare, înghițire și vorbire, gingii iritate, respirație urât mirositoare, explozie de carii, modificări ale gustului, senzație care apare la scurt timp după hidratarea cu apă.

Vestea bună este că există o gamă largă de produse care ajută la creșterea cantității de salivă cum ar fi gume de mestecat, pastile, apa de gură, pasta de dinți, spay-uri și geluri. Pentru a afla mai multe despre cum poți ameliora și evita complicațiile gurii uscate, nu ezita să stabilești o consultație cu unul dintre medicii noștrii.

Etichete:

Share: